Dél-Fejérben vonatpótlózva
2020. január 06. írta: Aut.vt.

Dél-Fejérben vonatpótlózva

Abban a Bermuda háromszögben, ahol Fejér, Tolna és Somogy megye összeér, a falvak is szinte összeérnek. Olyannyira, hogy Szabadhídvég és Mezőkomárom közös egykori vasútállomásának neve Mezőhídvég volt, amíg jó 20 éve el nem ment innen az utolsó vonat. (A vasúti személyforgalom megszüntetése körüli érdekes helyzetről itt ír a Legát Tibor, a Közlekedik a főváros című remek könyv szerzője.) Ha már vonat nincs a környéken, lássuk hol tudnak az utasok a buszra várakozni.

p1370514_kaloz.jpg

1. Káloz felől induljunk, ahova még viszonylag sűrűn járnak ki a buszok Székesfehérvárról. A faluközpontban ez a szépen karbantartott, virágos buszmegálló várja az utasokat. A háttérben csendben bújik meg a templomtorony.

p1370509_deg_64esut.jpg

2. Dég határában a 64-es főúton ez az építmény fogadja az ide kigyaloglókat. Valaha volt neki egy függőleges födémsíkja is, de azt elfújta a szél. Az ojjektum belső szellőzése a sztereó kialakítás miatt hibátlan, a szél az egyik bejáraton befúj, a másikon ki.

p1370507_lajoskomarom.jpg

3. Középbogárdnál ugyanennek a típustervnek egy "mono" verziója áll, ablak hiányában így kicsit sötétebb is belül, ahol egyébként egy hosszanti lóca van. Ezen az építményen még legalább részben látható az eredeti tetődizájn. (A 2012-es Google maps képen még az egész megvan)

p1370504_lajoskomarom.jpg

4. Lajoskomáromban ebből a típusból kettő is áll egymással szemben. Igényesen tervezett és kivitelezett darabról van szó, minimális, de karakteres ornamentikával. A szellőzéssel itt sincs gond, bármilyen irányú szelet átenged.

p1370501_mezokomarom.jpg

5. Mezőkomáromban több is van ebből a típusból, egyszerű, praktikus, alacsony karbantartásigényű. Ennek az ablakában ugyan éppen nem, de a többiben lévő balkonládákban elő virág is volt. Akárcsak a jobb reptereken, itt is adott a lehetőség egy utolsó fohászra felszállás előtt.

p1370499_szabadhidveg.jpg

6. Ahol nem volt hely a mezőkomáromi típusváró kialakítására, ott minimalista megoldással, egy előtetővel biztosítanak fedelet az utasok feje fölé.

p1370498_szabadhidveg.jpg

7. Szabadhídvégen inkább arra koncentráltak, hogy a központi megállóhely nézzen ki nagyon pöpecül, és ez sikerült is: teljesen fából épült az egész váró, szolíd, de igényes szinezésel, cseréptetővel, és persze mindez viacolor ágyon. Csak az a fránya felsővezetéktartó oszlop kicsit ront az összképen, valamint az anyaghasználatát illetően kissé elüt a kuka, azonban a körbeölelő növényzet bujasága ezt ellensúlyozza.

p1370497_szabadhidveg.jpg

8. Szabadhídvégen még nem teljes körű a minőségi buszváró-csere, itt is maradt még mutatóban a sárga polikarbonát hullámlemezes kivitelből, mely az ország minden részén népszerű.

p1370496_pelpuszta.jpg

9. Pélpusztán már megtörtént a frissítés: a Google Maps képein még itt is sárga hullámlemezes építmény látható, (benne három beltéri székkel!), a valóságban azonban ez a takaros faépítmény várja az utasokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autvt.blog.hu/api/trackback/id/tr1115193362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása