Megint egy alumínium buszváróval kevesebb
2020. január 31. írta: Aut.vt.

Megint egy alumínium buszváróval kevesebb

Nyáron jártunk a 75-ös főúton (a csömödéri kisvasúti nap alkalmából), és persze lefényképeztük a legtutibb buszmegállókat. Akkor még nem sejtettük, hogy az egyikük ilyen híres lesz....Tegnapi hír a police.hu-n (és az index/mindeközbenen is), hogy ismeretlen tettes lebontotta a kisorokláni buszváró alumínium borítását, a hullámlemezeket egy fémfelvásárlónál találták meg. Lássuk hogyan nézett ki a buszváró a "fénykorában", és ha már eljutottunk egy ilyen messzi tájra, nézzük meg, van-e még alumínium-váró a környéken.

Mai főszereplőnk tehát a "Zalatárnok, Vakola, bejárati út"-nál lévő buszváró, melynek aktuális állapota ezen a linken látható. Nem is olyan sokkal rosszabb, mint fél évvel ezelőtt, ugyanis ez a buszváró már a nyáron is csak korlátozottan tudta betölteni a szerepét, mert az emberméretű csalán miatt meg se lehetett közelíteni.

 img_20190629_vakola_kelet.jpg

A másik oldalról sem volt jobb a helyzet: peron nincs, viszont árok van, tele sáros vízzel (ez utóbbi nyilván szezonális fícsör). Ezen a képen háttal látható a megrongált buszváró, és figyeljük meg, hogy van egy kis kukucska-lyuk, hogy lehessen belőle látni  közeledő buszt. A minap tehát tulajdonképpen csak ezt a lyukat nagyobbították meg.

img_20190629_vakola.jpg

Szóval a napunk hőse ez a Zalatárnok-kisorokláni (Vakola bejárati úti) buszváró, mely szerencsére le volt betonozva, így a váza megmaradt, jobbulást kívánunk neki.

Na de kik a kihívói?

1. Főhősünktől nem sokkal nyugatra, a még mindig Zalatárnokhoz tartozó az orokláni betérésben egy jóval nagyobb méretű, és (a nyáron még) szinte teljesen ép váró fogadja az utasokat. A teljes romantikához a postaláda is hozzájárul, a váró épségéhez pedig az, hogy ez legalább lakott területen van.

img_20190629_oroklan_igazi.jpg

 2. Tőlük keletre viszont egy teljesen lakatlan részen áll ez a buszváró, mely mellett egy mezőgazdasági telepre lehet behajtani, a nyíl irányába. Élünk a gyanuperrel, hogy ha egy éjjel a kisorokláni buszváró falát le lehetett bontani annak ellenére, hogy ott legalább néhány ház van a környéken, akkor ez a buszváró lehet, hogy mára már nem is létezik.

img_20190629_bak_kulsobb.jpg

 3. A szomszédos Bakon található ez a 70-es évekbeli típusterv alapján készült váró, melynek eredetileg üveg-ablakai voltak, de valamikor ezeket is alumínium hullámlemezzel helyettesítették. Akkoriban az üveg volt az értékesebb anyag.

img_20190629_bak_del.jpg

4. Bak központi megállóhelyén is megjelenik e fémkereskedésben talált anyag, mint oldalfal. Az ablakok feltételezhetően itt is valaha be voltak üvegezve, de ma már az építmény jobb szellőzését szolgálják.

img_20190629_bak_kulso.jpg

5. Na de ne gondoljuk, hogy a környéken alumíniumból van a kerítés, hiszen errefelé több a fa, mint a timföld. Visszatérve Zalatárnokra, ez itt lent a település központi buszvárója, mely méretében is impozáns, és kiváló állapotnak örvend.

img_20190629_zalatarnok_hbf.jpg

6. Zalatárnokon a kisebb forgalmú buszmegállók esetében is vannak igényesen tervezett és kivitelezett, alapvetően fából készült várók, mint például ez:

img_20190629_zalatarnok_nyugat.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autvt.blog.hu/api/trackback/id/tr9915449428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása